Lang voordat ecologie en duurzaamheid een thema werden, deed Shigeru Ban al onderzoek naar recycleerbare bouwmaterialen die minder belastend zijn voor milieu en omgeving. Hij deed onder meer onderzoek naar bamboe als bouwmateriaal. Door zijn experimenten ondekte hij al in 1986 dat kartonnen buizen als bouwmateriaal veel steviger zijn dan gedacht, en in 1990 zetten hij zijn eerste – maar lang niet zijn laatste – gebouw uit karton. Hij zou zich van dan af ook engageren in rampgebieden.
Omwille van zijn focus op duurzaamheid en ecologie, is hout al jaren een materiaal dat Ban vaak gebruikt in zijn ontwerpen.
Voorliefde voor hout
Omwille van zijn focus op duurzaamheid en ecologie, is hout al jaren een materiaal dat Ban vaak gebruikt in zijn ontwerpen. Voor de Swatch & Omega Campus in Zwitserland koos hij voor een houten geraamte en ook het Centre Pompidou in Metz heeft een dak met een opvallende houten structuur. Ook BAN, de nieuwe landmark voor Nieuw Zuid, zal in het oog springen door opvallende houten gevelaccenten.
In navolging van Ban, hebben overigens heel wat architecten een hernieuwde interesse ontwikkeld in hout als bouwmateriaal. Sommigen onder hen noemen hout hét materiaal van de toekomst of the new concrete. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de unieke duurzame kwaliteiten ervan. Trouwens, het hout dat tegenwoordig in bouwprojecten gebruikt wordt, is het zogeheten CLT, cross laminated timber, een technologische innovatie die van een natuurlijk materiaal als hout een sterk industrieel product heeft gemaakt. Een soort ultrasterke multiplex die qua sterkte kan wedijveren met staal, maar wel veel lichter en makkelijker te hanteren is.