In 2014 werd Shigeru Ban bekroond met de prestigieuze Pritzker Prize. De Nobelprijs voor Architectuur, zeg maar. De jury lauwerde hem om zijn filantropische en sociaal-ethische standpunten als architect en ze loofde zijn brede en creatieve kijk op architectuur, zijn experimentele aanpak en zijn innovatieve kijk op duurzaamheid en ecologie.
Wat is de Pritzker Prize?
Voor filmmakers en acteurs is de Oscar het hoogste goed. Voor schrijvers en dichters is dat de Nobelprijs voor de literatuur of de Booker Prize. Journalisten dromen van een Pullitzer en muzikanten van een Grammy Award of – in ons land – een MIA. De hoogste erkenning die je als architect kan krijgen? Dat is de Pritzker Prize.
De Pritzker Prize is genoemd naar de Amerikaanse zakenman Jay A. Pritzker, die de prijs in 1979 voor het eerst uitreikte via zijn Hyatt Foundation. Hoewel er wereldwijd veel architectuurprijzen worden uitgereikt, is het toch de Pritzker Prize die jaarlijks als de meest prestigieuze erkenning wordt beschouwd. Je zou het de Nobelprijs voor de architectuur kunnen noemen. Aan de erkenning is een prijzengeld van 100.000 Amerikaanse dollars gekoppeld en een unieke bronzen medaille.
Doorheen de jaren werd de prijs uitgereikt aan enkele van de bekendste en meest vooraanstaande nog levende architecten. Frank Gehry, Rem Koolhaas, Renzo Piano, Richard Rogers, Zaha Hadid, Oscar Niemeyer, Peter Zumthor, Shigeru Ban: stuk voor stuk ronkende namen die de erelijst van de Pritzker Prize kleuren. Slechts één keer werd de award postuum uitgereikt: in 2015 lauwerde de organisatie de Duitser Frei Otto, nauwelijks twee maanden na zijn dood.
Leuk weetje voor de liefhebbers van architectuur: momenteel hebben slechts vier Pritzker-winnaars een gebouw in ons land. Eduardo Souto De Moura (Beurs- en Congresgebouw in Brugge), Zaha Hadid (Antwerpse Havenhuis), Àlvaro Siza (hoeve in Oudenburg) en Richard Rogers (het Vlinderpaleis). Binnenkort is er met Shigeru Ban nog een vijfde laureaat te bewonderen.